T.C. İÇİŞLERİ BAKANLIĞI
WEB SİTESİ GİZLİLİK VE ÇEREZ POLİTİKASI
Web sitemizi ziyaret edenlerin kişisel verilerini 6698 sayılı Kişisel Verilerin Korunması Kanunu uyarınca işlemekte ve gizliliğini korumaktayız. Bu Web Sitesi Gizlilik ve Çerez Politikası ile ziyaretçilerin kişisel verilerinin işlenmesi, çerez politikası ve internet sitesi gizlilik ilkeleri belirlenmektedir.
Çerezler (cookies), küçük bilgileri saklayan küçük metin dosyalarıdır. Çerezler, ziyaret ettiğiniz internet siteleri tarafından, tarayıcılar aracılığıyla cihazınıza veya ağ sunucusuna depolanır. İnternet sitesi tarayıcınıza yüklendiğinde çerezler cihazınızda saklanır. Çerezler, internet sitesinin düzgün çalışmasını, daha güvenli hale getirilmesini, daha iyi kullanıcı deneyimi sunmasını sağlar. Oturum ve yerel depolama alanları da çerezlerle aynı amaç için kullanılır. İnternet sitemizde çerez bulunmamakta, oturum ve yerel depolama alanları çalışmaktadır.
Web sitemizin ziyaretçiler tarafından en verimli şekilde faydalanılması için çerezler kullanılmaktadır. Çerezler tercih edilmemesi halinde tarayıcı ayarlarından silinebilir ya da engellenebilir. Ancak bu web sitemizin performansını olumsuz etkileyebilir. Ziyaretçi tarayıcıdan çerez ayarlarını değiştirmediği sürece bu sitede çerez kullanımını kabul ettiği varsayılır.
Web sitemizi ziyaret etmeniz dolayısıyla elde edilen kişisel verileriniz aşağıda sıralanan amaçlarla T.C. İçişleri Bakanlığı tarafından Kanun’un 5. ve 6. maddelerine uygun olarak işlenmektedir:
Web sitemizi ziyaret etmeniz dolayısıyla elde edilen kişisel verileriniz, kişisel verilerinizin işlenme amaçları doğrultusunda, iş ortaklarımıza, tedarikçilerimize kanunen yetkili kamu kurumlarına ve özel kişilere Kanun’un 8. ve 9. maddelerinde belirtilen kişisel veri işleme şartları ve amaçları kapsamında aktarılabilmektedir.
Çerezler, ziyaret edilen internet siteleri tarafından tarayıcılar aracılığıyla cihaza veya ağ sunucusuna depolanan küçük metin dosyalarıdır. Web sitemiz ziyaret edildiğinde, kişisel verilerin saklanması için herhangi bir çerez kullanılmamaktadır.
Web sitemiz birinci ve üçüncü taraf çerezleri kullanır. Birinci taraf çerezleri çoğunlukla web sitesinin doğru şekilde çalışması için gereklidir, kişisel verilerinizi tutmazlar. Üçüncü taraf çerezleri, web sitemizin performansını, etkileşimini, güvenliğini, reklamları ve sonucunda daha iyi bir hizmet sunmak için kullanılır. Kullanıcı deneyimi ve web sitemizle gelecekteki etkileşimleri hızlandırmaya yardımcı olur. Bu kapsamda çerezler;
İşlevsel: Bunlar, web sitemizdeki bazı önemli olmayan işlevlere yardımcı olan çerezlerdir. Bu işlevler arasında videolar gibi içerik yerleştirme veya web sitesindeki içerikleri sosyal medya platformlarında paylaşma yer alır.
Oturum Çerezleri (Session Cookies) |
Oturum çerezleri ziyaretçilerimizin web sitemizi ziyaretleri süresince kullanılan, tarayıcı kapatıldıktan sonra silinen geçici çerezlerdir. Amacı ziyaretiniz süresince İnternet Sitesinin düzgün bir biçimde çalışmasının teminini sağlamaktır. |
Web sitemizde çerez kullanılmasının başlıca amaçları aşağıda sıralanmaktadır:
Farklı tarayıcılar web siteleri tarafından kullanılan çerezleri engellemek ve silmek için farklı yöntemler sunar. Çerezleri engellemek / silmek için tarayıcı ayarları değiştirilmelidir. Tanımlama bilgilerinin nasıl yönetileceği ve silineceği hakkında daha fazla bilgi edinmek için www.allaboutcookies.org adresi ziyaret edilebilir. Ziyaretçi, tarayıcı ayarlarını değiştirerek çerezlere ilişkin tercihlerini kişiselleştirme imkânına sahiptir.
Kanunun ilgili kişinin haklarını düzenleyen 11 inci maddesi kapsamındaki talepleri, Politika’da düzenlendiği şekilde, ayrıntısını Bakanlığımıza ileterek yapabilir. Talebin niteliğine göre en kısa sürede ve en geç otuz gün içinde başvuruları ücretsiz olarak sonuçlandırılır; ancak işlemin ayrıca bir maliyet gerektirmesi halinde Kişisel Verileri Koruma Kurulu tarafından belirlenecek tarifeye göre ücret talep edilebilir.
Manisa Celal Bayar Üniversitesi (CBÜ) Gıda Mühendisliği Bölümü ile Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü tarafından sodyum tuzun yerine sağlık açısından daha faydalı olduğu ileri sürülen kalsiyum tuzundan üretilen sofralık yeşil ve siyah zeytinler, düzenlenen toplantıyla tanıtıldı.
Türk Gıda Kodeksi'nin 23 Ağustos 2014 tarihinde yayımladığı tebliğ doğrultusunda 2015 yılından itibaren üretilecek yeşil ile siyah sofralık zeytinlerin üretiminde kullanılan yüzde 12'lik tuz oranı yüzde 8'e düşürüldü. Sofralık zeytin üretiminde sodyum tuz kullanımının önüne geçmek ve tebliğ doğrultusunda sağlıklı zeytin üretimi yapılmasıyla amacıyla Celal Bayar Üniversitesi Gıda Mühendisliği Bölümü ile Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü işbirliğiyle kalsiyum tuzundan sofralık zeytin üretildi. Sağlık açısından daha iyi olduğu belirtilen kalsiyum tuzuyla hazırlanan zeytinler tanıtıldı.
Gıda Tarım ve Hayvancılık Manisa İl Müdürlüğü'ndeki tanıtıma Vali Erdoğan Bektaş, Yunusemre Kaymakamı Yüksel Topal, Şehzadeler Kaymakamı İsmail Çorumluoğlu, Şehzadeler Belediye Başkanı Ömer Faruk Çelik, Manisa Ticaret Borsası Başkanı Sadık Özkasap, Celal Bayar Üniversitesi Gıda Mühendisliği Bölümü öğretim üyesi Doç. Dr. Özlem Tokuşoğlu ile daire müdürleri katıldı.
SOFRALIK ZEYTİNDE TUZ ORANI DÜŞÜRÜLDÜ
Toplantıda konuşan Manisa Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Hasan Çebi, sofralık zeytin üretiminde artık yeni bir dönemin başladığının altını çizip, "Bakanlığımız Türk Gıda Kodeksi tarafından 23 Ağustos'ta çıkarılan bir tebliğ yayınlandı. Bunun bir geçiş süreci var. Geçiş süreci de kademeli. 2014 yılı sonuna kadar piyasa sürülen sofralık zeytinler varsa bunlar 2016 yılına kadar piyasada bulunabilecek. 2015 yılında piyasa sunulan zeytinlerimiz ise yayınlanan tebliğ doğrultusunda piyasada olmuş olacak. Burada getirilen en önemli yenilik Türk Gıda Kodeksi'nin eski yönetmeliğe göre tuz konusuna büyük önem verilmesi. Tuz konusu obezite ile mücadele konusunda önemli bir unsur. Zeytinde yüzde 12'ye kadar ağırlıkta olan tuz bu tebliğ ile yüzde 8'e indirilmiş durumdadır. Yeni yapılacak zeytinlerimizden en fazla yüzde 8 oranında tuz miktarı olacaktır. Az tuzlu zeytinler ise yüzde 4 oranında tuz bulundurabilecekler" diye konuştu.
Yayınlanan son tebliğde sofralık zeytinlerin etiketlenmesine de önem verildiğine dikkati çeken Çebi, "Yöresel zeytinde isimler bundan sonra bulunmayacak. Mesela Gemlik veya Erdemit zeytini değil, Gemlik veya Erdemit çeşidi diye isimlerde piyasa sürülecektir. Bütün özellikleri de zeytinin üzerinde yazılacaktır. Zeytin doğal zeytin midir, yoksa işlenmiş zeytin midir üstünde yazacak. Zeytinin özelliklerini etikette müşteri rahatlıkla görebilecek. Zeytinin muhteviyatın da yabancı madde olmayacaktır. Zeytini işleme neticesinde yaprak, sap, çekirdek gibi maddeler en fazla yüzde 2 oranına kadar olabilir" diye konuştu.
Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Çebi yayımlanan tebliğ doğrultusunda CBÜ Gıda Mühendisliği bölümü ile sağlıklı zeytin üretimi konusunda bir çalışma yaptıklarını dile getirerek, çalışmada sofralık zeytin üretiminde sodyum tuzu yerine kalsiyum tuzunu kullandıklarını söyledi.
ZEYTİNDE SODYUM TUZU YERİNE KALSİYUM TUZU
CBÜ Mühendislik Fakültesi Gıda Mühendisliği Bölümü'nden Doç. Dr. Özlem Tokuşoğlu da Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü ile birlikte yapılan çalışma hakkında bilgi verdi. Türkiye'nin yıllık 1 milyon ton zeytin üretimi ile dünyada zeytin üretiminde dördüncü sırada yer aldığını dile getiren Doç. Dr. Tokuşoğlu, özellikle zeytinde sodyum tozunun kullanılmasında artık endişelerin yaşanmaya başladığını ifade etti. Doç. Dr. Tokuşoğlu, Türkiye'de bir insanın sodyum tuz alım oranını 18 gram olarak tespit edildiğini belirterek, bu nedenle son yıllarda mide kanseri, osteoropoz ile böbrek hastalıkları rahatsızlıklarının artmaya başladığını söyledi. Kendilerinin yaptıkları 6 aylık bir çalışma neticesinde zeytin üretiminde sodyum tuz yerine kalsiyum tuzu kullandıklarını ifade eden Doç. Dr. Tokuşoğlu, "Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğümüzün destekleriyle bir zeytin üretimi firmasıyla yaptığımız çalışmalar neticesinde soydum tuzu yerine kalsiyum tuzundan sofralık zeytin üretimi yaptık. Kalsiyum tuzundan üretilen sofralık zeytinlerin, sodyum tuzundan üretilen sofralık zeytinlerden daha iyi sonuç verdiğini gördük. Ayrıca kalsiyum tuzundan üretilen sofralık zeytinlerin tadının daha iyi olduğunu gördük. Yani sofralık zeytin üreten firmalarımızın, sodyum tuzu kullanmak yerine insan sağlığına daha yararlı kalsiyum tuzunu kullanmalarının daha uygun olacağı kanısına vardık. Böylece zeytin üreticilerimiz sofralık zeytin üretiminde tebliğ doğrultusunda tuzu azaltacaklarına, önceki oranda kalsiyum tuzunu zeytinlerine koyabilirler" diye konuştu.
Doç.Dr. Tokuşoğlu, açıklamasının ardından kalsiyum tuzundan ürettikleri yeşil ve siyah sofralık zeytinleri protokol üyelerine ikram edip, tattırdı. Vali Erdoğan Bektaş ise, günümüzde artık insanların ciddi anlamda tuzu azaltması gerektiğini ifade etti.(30.09.2014)