10 Aralık Dünya İnsan Hakları Günü
Tüm insanların doğuştan hür ve eşit olduğu hakikati üzerine inşa edilen İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi , Birleşmiş Milletler Genel Kurulu tarafından 74 yıl önce bugün , 10 Aralık 1948 tarihinde ilan edilmiştir.
Ülkemiz tarafından ilanının hemen ardından 6 Nisan 1949’da onaylanan Beyanname’nin Birleşmiş Milletler Genel Kurulunca kabul edildiği 10 Aralık tarihi , insan hakları bilincinin tüm dünyada yerleşmesi ve gelişmesi açısından Beyanname’nin taşıdığı anlam ve önemin dünya kamuoyunca paylaşılması amacıyla, Dünya İnsan Hakları Günü olarak kutlanmaktadır.
İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi , tüm dünya devletleri tarafından ortak değerler olarak kabul edilen insan hakları ilkelerini yansıtmaktadır. Beyanname , tüm insanların hiçbir ayrım gözetilmeksizin yalnızca insan oluşlarından dolayı eşit , özgür ve onurlu yaşama hakkına sahip olduğunu ilan etmektedir. Buna göre herkes ırk , renk , cinsiyet , dil , din , siyasal yada başka bir görüş , doğuş , tabiiyet , servet ya da benzeri başka bir statü gibi herhangi bir ayrım gözetilmeksizin bu Beyannamede ileri sürülen tüm hak ve özgürlüklerden eşit bir şekilde istifade eder.
Yüksek insan ideali olan insan haklarını , uygulamada herkesin yararlanabileceği şekilde gerçekleştirmek ve dolayısıyla bireyler ve toplumlararası karşılıklı hoşgörü ve saygıyı pekiştirmek için devletlere , tüm ulusal ve uluslararası kurum ve kuruluşlara , sivil toplum kuruluşlarına , bireylere , kısaca bu konuda birçok aktöre önemli görev ve sorumluluklar düşmektedir.
İnsan haklarını sadece devletle , oluşturulan hukuk düzeniyle koruyup geliştirmek mümkün değildir. İnsan haklarının insanların gönül ve zihin dünyasında yer bulması insan haklarını korumanın en güçlü teminatıdır. Sadece kendi hakkı veya çıkarı için değil , başkalarının hakkı ve çıkarı için mücadele edebilen , her türlü haksızlığa karşı onurlu ve dik durabilen sorumlu insanların , sivil toplumun , kurum ve kuruluşların varlığı insan haklarını herkes için gerçekleştirebilmenin en önemli güvencesi olacaktır.
23 Kasım 2003 tarih ve 25298 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanan İl ve İlçe İnsan Hakları Kurullarının Kuruluş, Görev ve Çalışma Esasları Hakkında Yönetmelik gereğince Valiliğimiz bünyesinde oluşturulan İl İnsan Hakları Kurulu; toplumda ve kamu görevlilerinde insan hakları bilincini geliştirmek, haklarını korumak, ihlal iddialarını incelemek ve araştırmak, insan hak ve özgürlüklerin kullanılmasının önündeki engeller ile hak ihlallerine yol açan sosyal, siyasî, hukukî ve idarî nedenleri incelemek, araştırmak ve bunların çözümüne ilişkin önerilerde bulunmakla görevlidir. Kurul bu görevleri yerine getirmek üzere ayda bir defa salt çoğunlukla toplanmakta, yapılacak olan çalışmalar ile varsa başvurular değerlendirilerek karar altına alınmaktadır.
İnsan hakları ihlalinden zarar gördüğü iddiasında bulunan her gerçek ve tüzel kişi tarafından İlimizde Valilik , İlçelerde Kaymakamlıklar bünyesinde bulunan İnsan Hakları Kurul Başkanlıklarına şahsen, posta, faks , telefon , e-posta , CİMER aracılığı ile veya İlimiz içerisinde çeşitli noktalarda bulunan İnsan Hakları Başvuru Kutuları aracılığı ile başvuruda bulunulabilir.
Başvuruların etkin bir şekilde incelenebilmesi ve sonuçlandırılabilmesi için şikâyet edilen kişi, kurum ve kuruluşlar ile şikâyete konu olaylar kısa ve öz bir şekilde anlatılmalı, ne talep edildiği açık ve net bir şekilde belirtilmeli, konuya ilişkin belgelerin örnekleri başvuruya eklenmelidir.
3071 sayılı Dilekçe Hakkının Kullanılmasına Dair Kanunun 4’üncü maddesi gereğince dilekçelerde, dilekçe sahibinin adı-soyadı ve imzası ile iş veya ikametgâh adresinin bulunması gerekmektedir. Başvurular bu hüküm uyarınca ön incelemeye tabi tutulur. Belirtilen hususlarda eksiklik olması durumunda başvuru sahibine ulaşılarak eksiklik tamamlanabiliyorsa dilekçe işleme alınır, değilse başvuru incelenmez.
Ancak yukarıda belirtilen şartları taşımasa da; somut incelenebilir iddialar içeren, işleme konulmaması halinde hak ihlaline yol açması kuvvetle muhtemel bulunan veya başvuranın kimliğini gizlemesinin makul gerekçelere dayandığı anlaşılabilir olan başvurular incelenebilir.
Başvuruyla ilgili daha önce yargı organlarına müracaat edilmişse ve yargılama süreci devam etmekteyse veya başvuru konusuyla ilgili mahkeme kararı varsa 3071 sayılı Kanunun 6/b maddesi gereğince inceleme yapılamaz. Ancak başvuru devam eden adli soruşturma veya kovuşturmaya delil olabilecek bilgi ve belge mahiyetinde ise ilgili Cumhuriyet Başsavcılığına veya Mahkemeye gereğinin takdiri için gönderilebilir. Kişiler arasında özel hukuk ilişkilerinden kaynaklanan başvurular insan hakları kapsamında değerlendirilemeyeceğinden incelenemezler. Özel hukuk ilişkisi yargılamayı gerektiren bir konu ise bu konuda genel bilgiler verilerek başvurucu bilgilendirilebilir.
Belli bir konuyu ihtiva etmeyen başvurularla mükerrer başvurular incelenemez.
Hak ve hürriyetlerden dili , dini , ırkı , rengi , düşüncesi ne olursa olsun herkesin eşit bir şekilde faydalandığı bir dünyada yaşanması temennisiyle , 10 Aralık Dünya İnsan Hakları Gününü kutlarız. 10 Aralık 2022
MANİSA İL İNSAN HAKLARI KURULU