Bilgi edinme hakkının kullanılmasına ilişkin esas ve usulleri düzenleyen 4982 sayılı Bilgi Edinme Hakkı Kanunu 09/10/2003 tarihinde kabul edilerek 21/10/2003 tarih ve 25269 sayılı Resmi Gazetede yayınlanmış ve söz konusu kanun gereğince hazırlanan “Bilgi Edinme Hakkı Kanununun Uygulanmasına İlişkin Esas ve Usuller Hakkında Yönetmelik” de 27/04/2004 tarih ve 25445 sayılı Resmi Gazete’de yayınlanarak yürürlüğe girmiştir. Yönetmeliğin “Bilgi edinme birimlerinin oluşturulması” başlıklı 8. maddesi uyarınca; Manisa Valiliği Basın ve Halkla İlişkiler Müdürlüğü bünyesinde “Bilgi Edinme Bürosu” kurulmuştur. Bilgi Edinme Başvurusunda bulunmak için kullanılabilecek adresler şunlardır:
- Bilgi Edinme Başvuru Adresi : Manisa Valiliği İl Basın ve Halkla İlişkiler Müdürlüğü
- Posta Adresi : 1. Anafartalar Mah. Mustafa Kemal Bulvarı No:1 45020-MANİSA
- Tel : 0(236) 231 57-89/129 (Basın ve Halkla İlişkiler Müdürü)
- Bimer : Başbakanlık İletişim Merkezi Alo 150
- Faks : 0(236) 234 18-79
Kurum Çalışanları sicil notlarını kendi kurumlarının Bilgi Edinme Birimi yoluyla yada kurumlarına şahsen başvuruyla alabileceklerdir. Bu talepleri karşılanmadığı taktirde Valiliğimize başvurabileceklerdir. Bu açıklamaya uymayan başvurular işleme konulmayacaktır. Bu amaçla İlgili kanun hükümleri gereğince uygulanacak yöntemler kısaca şöyledir :
- Gerçek kişiler tarafından yapılacak bilgi edinme başvurusu; başvuru sahibinin adı ve soyadı, imzası, oturma yeri veya iş adresini içeren dilekçeyle, istenen bilgi veya belgenin bulunduğu kurum ve kuruluşa yapılır. (EK-1)
- Tüzel kişiler tarafından yapılacak bilgi edinme başvurusu; tüzel kişinin unvanı ve adresi ile yetkili kişinin imzasını ve yetki belgesini içeren dilekçeyle, istenen bilgi veya belgenin bulunduğu kurum ve kuruluşa yapılır. (EK-2)
Başvuru dilekçeleri posta yoluyla da kurum ve kuruluşlara gönderilebilir. Başvurunun kurum ve kuruluşa ulaştığı tarih başvuru tarihidir. Elektronik posta ve faks yoluyla başvuru yapacak gerçek ve tüzel kişilerin
EK-1 ve
EK-2’de yer alan formları doldurmaları zorunludur. Kurum ve kuruluşlar, başvuru üzerine istenen bilgi veya belgeye erişimi on beş iş günü içinde sağlarlar. Kamu kurum ve kuruluşlarının, erişimine olanak sağladıkları bilgi veya belgeler için başvuru sahiplerinden talep edecekleri ücretler, ilgili kurum ve kuruluş bütçesine gelir olarak kaydedilmek üzere ilgili saymanlıklara yatırılır. Bilgi veya belgelere erişim için gereken maliyet tutarının kurum ve kuruluş tarafından başvuru sahibine bildirilmesiyle, on beş veya otuz iş günlük süreler kesilir. Başvuru sahibi, bildirimin yapıldığı tarihten itibaren on beş iş günü içinde ödemeyi gerçekleştirdiğini gösteren belgeyi sunmadığı takdirde talebinden vazgeçmiş sayılır.